Print

Pijnstillers

Werking algemene pijnstillers

Een pijnstiller wordt gebruikt om de signaal werking van de pijn te verzachten of weg te nemen.

Soorten

Paracetamol 
Paracetamol is het meestgebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel ter wereld. Paracetamol verzacht de pijn, omdat het via een chemische reactie het pijngevoel uiteindelijk vermindert. Het exacte werkingsmechanisme is echter nog niet opgehelderd. Paracetamol is een relatief veilig geneesmiddel en ook goed bruikbaar bij zwangerschap.
NSAID’s / Aspirine
NSAID’s (Non-steroidal anti-inflammatory drugs) zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen. Het remt de prostaglandinesynthese in het lichaam Prostaglandinen (zowel COX-1 als COX-2 enzymen). De prostaglandinen hebben een functie bij het voelen van pijn, zij stimuleren het pijngevoel. Nadeel is dat bij langdurig gebruik je maagslijmvlies door NSAID’s wordt aangetast en een maagbeschermer nodig kan zijn. Aspirine was het eerste medicijn uit deze groep dat ooit ontdekt werd. Veelgebruikte NSAID’s zijn onder meer ibuprofen, diclofenac en naproxen.
COX-2-remmers 
Een COX-2-remmer is ook een NSAID pijnstiller, echter deze remt selectief het COX-2 enzym, dat verantwoordelijk is voor ontstekingsreacties en pijn. Door enkel de COX-2 enzymen te remmen is de kans op een maagzweer aanzienlijk kleiner dan bij deze traditionele NSAID’s. Middelen zijn onder meer celecoxib, rofecoxib (dat inmiddels wegens cardiovasculaire bijwerkingen uit de handel is genomen) en etoricoxib (Arcoxia®).
Opioïden 
Opioïden zijn pijnstillers gebaseerd op stoffen die afkomstig zijn uit opium. Deze oefenen hun werking uit na opioïdenreceptoren, die voorkomen in de hersenen, ruggenmerg en het perifere zenuwstelsel. Morfine is de meest bekende uit deze groep. Andere zijn o.a. codeïne, fentanyl, pethidine en tramadol.
Cannabinoiden 
De Cannabinoiden zijn een groep van stoffen die de cannabinoïdereceptoren in hersenen en zenuwen activeren. Dit veroorzaakt onder andere een pijnstillend effect bij de mens. Cannabinoïden kunnen onder meer verkregen worden uit de hennepplant. Deze plant bevat vele farmacologisch actieve bestanddelen, de meeste daarvan hebben of een pijnstillende of een ontstekingsremmende werking. Er zijn eveneens endocannabinoiden die pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zoals het lichaamseigen molecuul palmitoylethanolamide.
Bron Wikipedia

Pijn

Men onderscheidt verschillende soorten pijn. Daarnaast wordt pijn ingedeeld in acuut of chronisch.op basis daarvan kan gerichte medicatie toegediend worden. Pijn heeft een signaal functie, dat iets niet goed gaat en dat je het aandacht moet geven in welke vorm dan ook.

  1. Nociceptieve Pijn: door weefselschade zoals b.v. bij een verzwikte enkel
  2. Neuropathische Pijn: b.v. door een beschadigde zenuw
  3. Viscerale Pijn: b.v. door een blindedarmontsteking
  4. Vasculaire Pijn: b.v. door een ziekte van de bloedvaten
  5. Oncologische Pijn: b.v. door ingroei van een gezwel

Door de oorzaak en ter voorkoming van bijwerkingen doe ik een uitgebreid onderzoek. Er zijn verschillende behandelmethoden om juist de oorzaken te genezen. Denk aan migraine en chronische hoofdpijn, voeding als oorzaak van ziekte, histaminose, chronische vermoeidheid, schildklierproblemen en maag en darmziekten.

Dan zijn er nog diverse psychologische oorzaken. Ook dat bespreek ik met je.

Afspraak maken

Praktijk Ludwig Tummers

is aangesloten bij de beroepsvereniging VNT-Nederland en voldoet hiermee aan de kwaliteitseisen van zorgverzekeraars ter bevordering van de complementaire en natuurgeneeskundige geneeswijzen. Hierdoor ook gewoon vergoedt door de zorgverzekeringen.

Afspraak maken

Natuurlijk ga je een afspraak maken. Telefonisch (010) 280 72 75 of (06) 41 57 06 51 en gelijk een afspraak maken.  Je kunt ook via onderstaand formulier aanmelden.  contactpagina. Woon of werk je binnen de driehoek Rotterdam, Utrecht en Tilburg?  N.B. Behandelsessies kunnen ook in het Engels en Duits worden gegeven!  Treatment sessions can also be given in the English or German language!  Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!

 
Stuur ons een e-mail:
.