Print

Familie opstellingen

Wat is er feitelijk gebeurd?

Een familieopstelling

is een therapeutische sessie waarbij een deelnemer een vraag inbrengt wat hem of haar in het huidige leven belemmert en waar hij of zij helderheid over wil krijgen over het oorspronkelijk ontstaan van dit probleem.

Opheldering en richting

Een familieopstelling is een vorm van psychotherapie die ontwikkeld werd door Bert Hellinger. Een familieopstelling kan opheldering geven. Een opstelling geeft een beeld van wat er op de achtergrond speelt. En wat je onbewust met je meedraagt. Traumatische gebeurtenissen, verstoorde relaties in de familiegeschiedenis kunnen van ouder op kind worden doorgegeven en generaties lang doorwerken.

Van familie opstellingen naar organisatie opstellingen

Familie opstellingen is als term eigenlijk veel te beperkt, er blijkt veel meer mogelijk met deze methode. Familie opstellingen is niet alleen toepasbaar in de letterlijke betekenis, maar op elke verzameling van mensen. Dus ook voor organisatie zoals bedrijven, verenigingen, organisatie opstellingen etc.

De term familie-opstellingen is een therapievorm vanuit de al wat oudere gestalttherapie, welke op specifieke wijze en volgens de visie van Bert Hellinger verder is ontwikkeld. Vandaar dat hij het woord in relatie tot de systemische therapie (familie-, relatie- en gezinstherapie) systematisch werk genoemd heeft.

Hoe gaat een familieopstelling in zijn werk?
Tijdens een familieopstelling maken we gebruik van zogenaamde representanten (plaatsvervangers) om familieleden weer te geven. In een individuele sessie krijgt de cliënt gevoelens en gedachten door van de familieleden die visueel door de objecten worden weergegeven. Dat doen we middels (lach niet) Playmobil. Puur gevoelsmatig en intuïtief laat u de figuren bewegen. Een voor een en langzaam. Na korte tijd krijgt u gevoelens en gedachten van de familieleden door die worden gerepresenteerd. Het empathisch vermogen en inlevingsvermogen vergroot u hierdoor.

De invloed van het systeem

ledere familie bezit een sterk gevoel van saamhorigheid, ongeacht of de familieleden dat ook zo ervaren. Dit familiegevoel is voortdurend op zoek naar evenwicht en verlangt dat niemand buitengesloten en niets ontkend wordt. Kinderen identificeren zich met vergeten of buitengesloten familieleden en nemen hun lot, schuld of wraak over. Deze verstrikkingen kunnen, meestal volledig onbewust, van generatie op generatie doorgegeven worden. Zo draagt ieder een innerlijk beeld met zich mee van de familie van herkomst. Dit beïnvloedt in sterke mate het verloop van onze levens.

Individuele sessie middels systemisch werk
Klachten kunnen in korte sessies een heel andere vorm en dimensie krijgen. De individuele vorm die wij voor onszelf hebben ontwikkeld maakt gebruik van figuren. Door te zien wat er was en wat er dient te zijn. De individuele sessie met systemisch werk werkt inmiddels zo goed dat je door het alleen zien van de oude beelden en het zien van de nieuwe beelden jouw leven als vanzelf binnen een korte periode verandert.

Kern van systematisch werken
Tijdens de workshop dag wordt aan je gevraagd: “Wat is er met je gebeurd?” Dit geeft een hele andere ingang dan dat je begint met “Ik heb last van …”. Het verschil gaat om de dynamiek en de verstijving van het lichaam. Ziekte is dat wat zich lichamelijk heeft vast gezet. Voor dat moment was je gezond. Dus zoeken we naar wat vooraf goed was en wat de reden van de “vastzetting” is. Daarna worden representanten uit de aanwezigen gevraagd te gaan staan en te ervaren wat ze voelen. Dit gevoel wordt langzaam in beweging uitgebeeld (zonder woorden). Zo nodig wordt de ziel tijd gegund om zich te ontplooien, tot de beweging klaar is. Daarna worden personen door de leider van plaats veranderd en wordt steeds gevraagd: “Is het beter of slechter?”. Op basis hiervan wordt er naar een oplossing toe gewerkt. Soms stel je als cliënt zelf de representanten op en stel je conform je eigen innerlijk beeld de familie op in de ruimte. Een andere keer worden de representanten door de workshopbegeleider uitgezocht.

Door hetgeen zij ervaren kun je een diep inzicht verkrijgen in jouw familiesysteem. Dat schept helderheid en ordening in je leven, waardoor je lichamelijke en/of psychische klachten na verloop van tijd geheel of gedeeltelijk kunnen genezen.

Organisaties

De methode ook worden toegepast in organisaties, bijvoorbeeld om te onderzoeken waarom er stagnaties zijn in de ontwikkelingen van een organisatie of waarom bepaalde conflicten telkens terugkeren. Er wordt in dit verband niet gesproken over een familieopstellingen, maar een organisatieopstelling.

Waarom Praktijk Ludwig Tummers?

Praktijk Ludwig Tummers werkt al met Familie Opstellingen vanaf 1996. De kracht zit in het zien van de oorzaak van het probleem om het zelfhelend vermogen van de cliënt optimaal te kunnen benutten.

Familie Opstellingen onderzoek
Ter voorbereiding van een systeem opstelling wordt er een soort onderzoek gevraagd te doen, dat behulpzaam kan zijn bij een opstelling.

Daarin wordt gevraagd zoveel mogelijk belangrijke informatie te herinneren of uit te zoeken.

  • Alleen ingrijpende feiten zijn van belang.
  • Informatie over karakter, persoonlijkheid of interesses zijn voor dit werk niet van belang.
  • Dit onderzoek is uitsluitend voor jezelf!

Deze lijst wordt je uitgedeeld of toegezonden na aanmelding voor therapie of sessie.

Afspraak maken

Afspraak maken bij Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Utrecht en Tilburg. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651. Ook op zaterdag.  Je kunt ook via onderstaand formulier aanmelden.

UK Treatment sessions can also be given in the English or German language! Germany Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!

Stuur ons een e-mail:

Share, , Google Plus, Pinterest,