Print

Coaching bij het aankomen of afvallen

Te dik of te dun. Beiden kan worden begeleid.

Diëten langs de meetlat

Vanaf de jaren 60 zijn er ontelbare diëten bedacht en ontwikkeld, maar welk dieet leidt nu echt tot succes en blijvend gewichtsverlies? Als we een vergelijking maken van de mensen nu en de mens van 40 jaar geleden kunnen we alleen constateren dat de mens steeds dikker is geworden. We kunnen dus stellen dat al die diëten niet echt bijdragen aan het verminderen van overgewicht. Toch zijn er altijd dieet-goeroes die het wiel denken te hebben uitgevonden. Kennis van je eigen aanleg, wilskracht en kunnen kan door coaching ondersteund worden om je doel te bereiken.

The Truth About Calories ● BBC Full Documentary ● BBC Documentary Channel

Persoonlijke begeleiding voor je gewicht

Binnen Praktijk Ludwig Tummers bieden we persoonlijke begeleiding aan met aankomen en afvallen. De behandelaar, Ludwig heeft zelf overgewichtsproblemen gehad en kan mensen met overgewicht vanuit zijn eigen ervaringsdeskundigheid goed begrijpen en daardoor helpen met het pad naar een ‘lichter’ leven.

Binnen het begeleidingsprogramma ligt niet alleen de focus op voeding en afvallen. Door uiterst eenvoudige en beperkte oefeningen is een extreem hoog rendement te behalen om af te vallen door beweging. Ook is het programma gericht op inspirerend leven en krijg je bruikbare handvatten mee om niet alleen je lichaam, maar ook andere zaken in je leven te ontdoen van onnodige ballast.

Persoonlijke begeleiding bij afvallen bied jou de mogelijkheid, geheel aangepast aan jouw persoonlijke leefstijl gezond te eten en daarbij gewicht te verliezen en je conditie en gezondheid te verbeteren.

Gewichtsbegeleiding bij Praktijk Ludwig Tummers is geen crash dieet of snelle manier om gewicht kwijt te raken. We bieden begeleiding aan die gericht is op blijvend gewichtsverlies en mindfull leven. We werken op basis van een aantal omschreven consultmomenten en daaraan gekoppelde opdrachten en vragen de deelnemer om een eetdagboek bij te houden. Binnen Praktijk Ludwig Tummers is persoonlijke begeleiding bij afvallen gericht op 4 belangrijke pijlers:

 • motivatie om af te vallen
 • duurzaam en eerlijk voedsel
 • lichaamsbeweging
 • volhouden

Binnen Praktijk Ludwig Tummers hebben we ook aandacht voor eerlijk, biologisch en duurzaam voedsel. Omdat we ervan overtuigd zijn dat het westerse eetpatroon de bron is van veel moderne welvaartsziekten zoals obesitas, hart-en vaat aandoeningen, bepaalde kankersoorten, depressie, verslaving en ga zo maar door. We gaan uit van het principe van gezonder eten zoals de Amerikaanse voedingsjournalist Michael Pollan ooit heeft geadviseerd:

 • eet zoveel als mogelijk onbewerkt
 • eet niets wat je grootouders niet zouden herkennen als voedsel
 • vermijd zoveel mogelijk producten die ingrediënten bevatten met onuitsprekelijke namen
 • koop zoveel mogelijk biologisch, E-nummer vrij en bij winkels en producten van lokale boeren
 • betaal meer, maar eet minder
 • eet veel meer groente en fruit  en varieer
 • begin een moestuin en kruidentuin thuis aan te leggen of te onderhouden
 • kook zoveel mogelijk zelf van verse producten en vermijd smaakversterkers, blikjes en kant- en klare kruidenzakjes

3 tal populaire diëten

Ik zal een 3 tal populaire diëten hieronder langs de meetlat leggen en mijn visie als natuurgeneeskundig therapeut en als ervaringsdeskundige die zelf te kampen heeft gehad met obsesitas hierop uiteenzetten.

Het ziekenhuis dieet

Dit dieet wordt nogal eens voorgeschreven aan patiënten die door hun overgewicht bepaalde gezondheidsrisico’s kunnen krijgen als ze een bepaalde chirurgische ingreep moeten ondergaan. Met dit dieet krijgen mensen minder dan 1000 calorieën op een dag binnen. Het voordeel van dit dieet is dat het heel snel veel gewichtsverlies oplevert. Gemiddeld wel 5 kilo in een week. Echter er kleven meer nadelen dan voordelen aan. Het dieet is een echt crash-dieet wat betekend dat je na beëindiging van dit dieet vaak dubbel hard weer aankomt, ondanks dat je niet te buiten gaat m.b.t. je voedingspatroon. Tevens is dit dieet totaal niet vezel- en groenterijk en mis je echt bepaalde essentiële voedingsstoffen. Het dieet bestaat uit veel zuivel en als natuurgeneeskundig behandelaar adviseer ik cliënten om te stoppen met het nuttigen van zuivel. Zuivelproducten hebben namelijk in tegenstelling zoals gedacht wordt vaak een negatieve invloed op onze slijmvliezen, darmflora en verminderd zelfs de kalkopbouw van onze botten.

Bloedgroep dieet

Dit dieet is gebaseerd op de energiehuishouding die ieder individu met een bepaalde bloedgroep heeft. Er bestaan 4 soorten bloedgroepen, namelijk A, B, O en AB. Resusfactoren, indicaties zoals positief of negatief worden in het midden gelaten. Bij iedere bloedgroep hoort een bepaald voedingspatroon. Het dieet heeft zijn voordelen t.a.v. klachten die je inderdaad vaker bij mensen met een bepaalde bloedgroep ziet. Echter het is te kortzichtig om daarop voedingsmiddelen te schrappen of juist te adviseren. Het gevaar is dat al je met een bepaalde bloedgroep voedingsmiddelen schrapt je een tekort kunt krijgen aan bepaalde voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen die niet thuishoren in een bepaalde bloedgroep zijn voor veel mensen die juist wel die bloedgroep hebben, maar toch bepaalde klachten hebben wel van belang om te nuttigen. Vaak is het bloedgroep dieet ook niet goed vol te houden.

Het Cambridge dieet, Modifast of maaltijdvervangers

Dit dieet is gebaseerd op een afslank product dat geleverd wordt door Health Plan Benelux. Dit dieet is ontwikkeld puur en alleen vanuit commerciële oogpunten en werkt net als vele andere afslank shakes zoals Modifast snel en effectief maar niet op de langere termijn. Buiten beschouwing gelaten bevatten deze producten ook vaak E-nummers, kunstmatige smaakversterkers, zoetstoffen of aspartaam of een overdaad aan eiwitten die juist een aanslag kunnen zijn op onze darmflora, immuunsysteem en energetische balans van onze organen. Het versterken van de darmflora, het opbouwen van ons immuunsysteem en bevorderen van een goede energetische balans in het lichaam is een principe waar ik als natuurgeneeskundige veel aandacht voor heb. Het lamleggen van deze belangrijke factoren in onze stofwisseling, wat veel van dit soort afslank producten doen maakt dat we in een vicieuze komen en daar willen we juist uit komen.