Print

Anti-depressiva

Inmiddels worden de kosten voor zorg zo hoog enerzijds dat men twijfels heeft over het nut van sommige medicijnen zoals antidepressiva anderzijds. Daarnaast hebben ze ook behoorlijke effecten op je serotonine,  SSRI niveau.

Allereerst een globaal overzicht van de regulatie van enkele neurotransmitters in de hersenen:

Tekorten aan serotonine zijn o.a. verantwoordelijk voor depressies. Waar regulier de nadruk ligt op het remmen van de afbraak van serotonine met SSRI’s (Selectieve Serotonine Re-uptake Inhibitoren), wordt orthomoleculair het aanbod van tryptofaan verhoogd, waardoor het tekort langs de natuurlijke weg kan worden aangevuld.

Een grote groep belangrijke psychofarmaca (waaronder Prozac) werkt volgens het principe van de selectieve serotonine heropname remming (SSRI). De concentratie serotonine in de synaptische spleet wordt kunstmatig verhoogd door remming van de heropname in het nabijgelegen neuron. Serotonine kan echter ook worden verhoogd door de bouwstoffen van serotonine aan te reiken.

Serotonine is de voorloper van het hormoon melatonine dat invloed uitoefent op het biologische dag-en nachtritme. Bij reizen over verschillende tijdzones kan een verstoring van dit dag-nachtritme optreden (jet-lag). Vorming van melatonine uit tryptofaan kan dan helpen bij het weer in balans brengen van het dag-nachtritme.

Ook bij vele degeneratieve ziekten, zoals osteoporose, worden lagere serotoninewaarden gemeten. Serotonine heeft een functie in bot; het remt de activiteit van osteoclasten. L-tryptofaan heeft verder nog hongerstillende eigenschappen, zodat het kan worden ingezet bij gewichtsvermindering.

Conventionele medicatie en hun natuurlijk alternatief

De ratio om een conventioneel medicijn te vervangen door een natuurlijk alternatief is vooral gebaseerd op de mogelijke toxiciteit van veel van die conventionele medicijnen. Antidepressiva zoals paroxetine beïnvloeden bijv. de ontgiftigingscapaciteit op het niveau van de darmen en de lever. Alternatieven zouden L-tryptofaan of Griffonia simplicifolia kunnen zijn, maar… de substitutie van het ene middel met brandblus-effect door het andere kan nooit het einddoel van een behandeling zijn. Als eerste stap zou deze substitutie geïndiceerd kunnen zijn zolang zo snel mogelijk aangevangen wordt met de integrale behandeling via interventies die invloed hebben op het ontstaansproces van de aandoening.

De keuze van het natuurlijk alternatief wordt bepaald door kennis over:

  • Het werkingsmechanisme van het reguliere medicijn
  • Eventuele bekende ontwenningsverschijnselen
  • Voldoende substanties met gelijkende werking
  • De afbouwcriteria van het conventionele medicijn

Het werkingsmechanisme van de meeste conventionele medicijnen en natuurlijke stoffen zijn voor een groot deel in kaart gebracht binnen het vakgebied van de farmacologie. Veel conventionele medicijnen zijn en worden ontwikkeld op basis van onderzoek naar de werking van natuurlijke substanties en uiteindelijk ontwikkeld men dan een medicijn (met dus dezelfde werking!). De meest optredende verschillen tussen natuurlijke en conventionele stoffen zijn de werkingstijd en de toxiciteit. Conventionele geneesmiddelen zijn over het algemeen getest op factoren zoals biologische beschikbaarheid, halfwaardetijd en daarmee de snelheid van werking. Het lijkt erop dat natuurlijke stoffen net zo goed kunnen werken, maar met verlangzaamde werking. Het is daarom waarschijnlijk zo dat natuurlijke stoffen beter ingezet kunnen worden bij chronische ziektebeelden en dat acute symptomen het beste reageren op conventionele stoffen of een combinatie van natuurlijke interventies.

bron: Voedingsleer 2011 en Gezondheidsleer 2013

 

Share, , Google Plus, Pinterest,