Print

Angst en paniek

Wanneer u angsten heeft of last heeft van paniekaanvallen kan dit uw leven complex maken.

Angst- en paniekaanvallen

Angst- en paniekaanvallen kunnen door situaties uitgelokt worden, zoals in de rij voor de kassa, in een drukke vergadering, in de trein, in een lift, etc. Dit zijn erg vervelende situaties om een paniekaanval in te krijgen omdat u voelt dat vermijden moeilijk, onwenselijk en lastig is.

Paniekaanval

Een paniekaanval of hyperventilatieaanval kan ook vanuit een rustsituaties optreden. Bijvoorbeeld als u thuis op de bank zit, voor het inslapen of als u rustig op de snelweg rijdt.  Het moeilijke aspect van paniekaanvallen is dat deze vaak getriggerd worden door de angst voor de paniekaanval zelf. U creëert hiermee in feite dus uw eigen paniekaanvallen.

Wat kunt u zelf doen bij een aanval?

Wees bewust van het feit dat de paniekaanval een erg heftige reactie van uw lichaam is, waarbij de reactie ongevaarlijk is. Het lichaam geeft als het ware een ‘verkeerd alarm’ af. Uw lichaam komt door de paniekaanval vol adrenaline te zitten, waardoor u heftige reacties ervaart. Het niveau van de adrenaline zwakt altijd vanzelf af, maar het kan hierbij erg helpen lichamelijk wat te bewegen.

Wat mensen soms prettig vinden

  • Ik bent sterk genoeg om een paniekaanval te doorstaan, zeker als miljoenen anderen dat ook kunnen.
  • Ik wacht tot de angst voorbij is. Ik vecht er niet tegen en ren niet weg. Ik accepteer het.
  • Het zijn gewone gevoelens, alleen overdreven.
  • Angst is niet gevaarlijk, alleen onplezierig.
  • Ik denk aan hoe ik mij nu voel, niet aan hoe ik mij zou kunnen gaan voelen.
  • Laat tijd voorbijgaan. De angst “zal” afnemen.
  • Ik laat het over mij heenkomen, ik verzet mij niet.
  • Ik doe geen geen gekke dingen en ik word niet gek.
  • Er kan mij niets gebeuren. Ik laat het over mij heenkomen.

Hulp bij uw angst

Vanuit de psychologenpraktijk Ludwig Tummers is structurele hulp. We behandelen regelmatig personen met angsten, traumaverwerking en paniekaanvallen. Er kan met kortdurende interventies (die onderdeel uitmaken van angsttherapie) al zeer veel worden bereikt.

Afspraak maken

Afspraak maken bij Praktijk Ludwig Tummers kan onder andere in Rotterdam, Utrecht en Tilburg. Ook s’avonds en op zaterdag. Direct een afspraak maken bel dan nu 0102807275 of 0641570651.

UK-e1475407003567.gif Treatment sessions can also be given in the English or German language!

Germany-e1475407034460.gif Behandlungen können auch im Englisch und Deutsch gegeben werden!

Je kunt ook via onderstaand formulier aanmelden.

Stuur ons een e-mail: